Anna lapsi 7-vuotiaana

Spartassa lapset otettiin vanhemmiltaan 7-vuotiaina. Suomessa lasten siirto alkaa 12 vuodesta.

Hammashuollossa minulla on oikeus hoitaa nettipankkitunnuksilla alle 12-vuotiaan lapseni hammashuollon ajanvarauksia puolesta-asiointisopimuksella. Allekirjoittaakohan lapsi lupalomakkeen? Yli 12-vuotias ottaa siis itse vastuun hammashoidostaan niin, ettei vanhempien asiointioikeuksia tarvita.

Eräs 15-vuotias esiintyi koulussa oudon oloisena. Hän tunnusti käyttäneensä laittomia päihteitä. Vanhemmille ei kerrottu huumekokeilusta, ettei nuoren luottamusta menetettäisi. 16-vuotiaalla ammattikoululaisella voi olla kolmesataa poissaolotuntia, mutta nuori kieltää ”luovuttamasta tietoja” vanhemmille, joten asioidaan vain hänen kanssaan. Nuori tosin asuu vanhempien kotona.

14-vuotiaasi joutuu mopokolarista teholle. Hän ei ole antanut lupaa tietojen luovuttamiseen. Sinulle ei kerrota mitään. Odotat tyytyväisenä kaksi viikkoa, palaako lapsi kotiin?

Lasten oikeuksien sopimuksen mukaan alaikäisellä on oikeus erityiseen huolenpitoon ja suojeluun. Sen järjestävät vanhemmat. Meillä Suomessa on kiire sulkea vanhemmat nuoren elämän ulkopuolelle vaalimalla itsemääräämistä ja tietosuojaa.

Itsemääräämisoikeuden toinen puoli on vastuu seurauksista. Jos nuorelta ei voi odottaa täyttä vastuuta, ei pitäisi sulkea huoltajia päätöksenteon ulkopuolelle. Eihän yhteistyö huoltajien kanssa tarkoita, ettei luottamuksellista keskustelua olisi lainkaan. Mutta jos 14-vuotias poika jättää menemättä hammashuoltoon, on tuskin kyse syvän luottamuksellisesta sisäisestä taistelusta. Kunhan unohtaa hampaansa, ellei äiti vahdi.

12-17-vuotiaista on tulossa ryhmä, jolla on pelkkiä oikeuksia. Vanhempien pois sulkeminen puetaan komealta kuulostavaan itsemääräämisoikeuden kaapuun. Vanhemmat silti elättävät nuoren. Jos nuori tekee vääriä asioita, se todistaa, että vanhemmat ovat kyvyttömiä, joten viranomaisen on otettava vastuu nuoresta. Nuorten huostaanotot lisääntyvätkin maassamme räjähdysmäisesti.

 

Julkaistu aikaisemmin Nokian Uutisissa